Domača granola s suhim sadjem (recept)

Nekaj ti lahko garantiramo – enkrat preizkusiš ta recept in v trgovini ne boš nikoli več kupila granole. Domača granola je slasten in zdrav zajtrk, malica ali večerja, ki te bo navdušila. Recept je primeren tako za začetnike kot za prave kuharje. Se zavedaš, koliko prednosti je v tem, da granolo pripraviš sama? Točno veš, kakšne sestavine dodajaš, izbiraš lahko sestavine, ki so izključno po tvojem okusu, poleg tega imaš pa občutek, da si naredila nekaj zelo dobrega – in to popolnoma sama. Da se izogneš enolični prehrani, lahko h granoli vsakič dodajaš drugačne sestavine, jo obogatiš z jogurtom, svežim sadjem in ostalimi oreščki. Se ti že cedijo sline? Preveri, kakšen je recept za domačo granolo.

Domača granola za 4 osebe

Potrebuješ:

  • 250 g ovsenih kosmičev (lahko so tudi pirini ali rženi ali pa mešani)
  • 50 ml bio kokosovega olja
  • 3 žlice medu
  • 40 g suhega sadja (brusnice, rozine, jabolka, banane …)
  • 1 mala žlička cimeta
  • 50 g oreščkov (lešniki, orehi, makadamija, mandlji ali mešanica vsega)
  • 1 lupinica pomaranče

domača granola

Postopek:

Domača granola je zelo enostavna za pripravo. Pečico segrej na 170 stopinj Celzija in v ponvi segrej kokosovo olje. Lupinico pomaranče na drobno naribaj in jo dodaj kokosovemu olju, nato pa dodaj še med in cimet. Po želji se lahko dodatno odločiš še za druge začimbe. Če si ljubiteljica sladkega, lahko uporabiš tudi kakav. Oreščke zmešaj s kosmiči in vročo kokosovo olje z medom in začimbami polij prek oreščkov. Vse skupaj stresi v pekač in poskrbi za enakomerno razporeditev. Pekač položi v pečico in vse skupaj peci okrog 30 minut, s tem da moraš paziti, da vmes nekajkrat kosmiče premešaš. V nasprotnem primeru se ti lahko zažgejo.

Ko se domača granola speče, vzemi pekač iz pečice in počakaj, da se ohladi. Nato lahko dodaš še suho sadje in vse skupaj dobro premešaš. Granolo lahko postrežeš z jogurtom, kefirjem ali mlekom, poljubno pa dodaš še sveže sadje, nariban kokos, koščke bele čokolade …

PREBERI TUDI: Recept za sladko proseno kašo s suhimi slivami in medom

https://moderna-zenska.si/nevarne-kombinacije-hrane-ki-jih-uzivas-vsak-dan/

Komentarji
Morda vas bo zanimalo