Kaj povzroča bele lise na nohtih?

Zagotovo ste jih opazili vsaj enkrat v življenju – bele lise na nohtih, za katere ne veste, od kod prihajajo. V resnici gre za povsem nenevaren pojav, imenovan leukonychia. Nekaterim se pojavljajo manjše raztresene pikice ali lise, drugi imajo večje madeže, ki lahko zavzamejo tudi večino nohtne površine.

Zakaj bele lise na nohtih sploh nastanejo?

  • alergijska reakcija na razne produkte, s katerimi negujete nohte
  • glivična okužba
  • poškodovan noht
  • pomanjkanje kalcija in cinka

Kako se jih znebiti?

Kot zgoraj omenjeno, bele lise na nohtih niso nevarne, znajo pa biti precej nadležne, še zlasti z estetskega vidika. Kako jih pozdraviti?

1. Eterična olja

Da preženete bele lise na nohtih, lahko uporabite 6 kapljic olja čajevca in 15 mililitrov olivnega olja. Mešanico nanesite na nohte in jih nežno zmasirajte. Po 15-20 minutah jih izperite z mlačno vodo. Postopek ponovite 1-2x tedensko. Namesto olja čajevca in olivnega olja lahko uporabite tudi sivkino olje v kombinaciji s kokosovim oljem.

2. Vitamini in minerali

Če je razlog za nastanek belih lis pomanjkanje vitaminov, jih boste najlažje odpravili s pravilno prehrano. Uživajte veliko citrusov (limone, pomaranče, grenivke), zelenjavo z zelenimi listi, oreščke, piščanca, jogurt, sardine in ostrige.

SE VAM LUPIJO NOHTI? TAKO SI LAHKO POMAGATE

3. Sok limone

Potrebujete 1-2 žlici limonovega soka in nekaj kapljic olivnega olja. Sok limone seveda lahko tudi zaužijete – dobro bo delo celotnemu imunskemu sistemu – skupaj z olivnim oljem pa ga lahko nanesete tudi na nohte. Učinkovino pustite delovati 20-30 minut. Namesto soka limone in olivnega olja lahko uporabite tudi zgolj kokosovo olje, ki bo blagodejno vplivalo na vašo kožo in nohte.

4. Česen

Česen na drobno nasesekljajte oziroma naribajte in ga nanesite na nohte. Nato jih pokrijte s čisto brisačko in pustite česnu, da opravi svoje. Ko se česnova pasta posuši, jo nežno izperite z mlačno vodo. Postopek ponavljajte vsak dan.

5. Olje pomaranče

Zmešajte 6 kapljic pomarančnega in kokosovega (ali olivnega) olja ter mešanico nanesite na nohte. Delovati jo pustite 15-20 minut in nato izperite z vodo. Postopek ponavljajte enkrat dnevno en teden.

 

Povzeto po: Style Craze

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo