KAKŠNE SPOMINKE PRINESTI S POTOVANJ?

Kamorkoli odidemo, se ustavljamo pri pisanih stojnicah najrazličnejših oblik in barv ter nabiramo plastične in keramične spominke, magnete za na hladilnik in razglednice. Če smo pri nakupovanju preveč navdušeni, se lahko hitro zgodi, da doma odpremo torbo in se vprašamo:

»Pa zakaj mi je bilo treba vsega tega?!«

Tako kakor pri kupovanju hrane, moramo tudi pri kupovanju spominkov narediti selekcijo.
 

Če kupujete v tuji valuti, vedno preračunajte ceno tudi v evre

Zato, da nas tuje valute zmedejo, nam sploh ni treba daleč. Že samo, če se odpravimo čez mejo na sosednjo Madžarsko, na primer v božično okrašeno Budimpešto, moramo naenkrat evre zamenjati za forinte; Poljaki se še vedno držijo zlotov, Hrvati kun, Angleži pa funtov. Dejstvo je, da kadar nam valuta ni domača in nismo vedno prepričani, koliko je vreden bankovec, ki ga držimo v roki, precej težje obdržimo kontrolo nad porabo denarja.

Dobra taktika je, da si pred odhodom na potovanje natančno zapomnite aktualni menjalni tečaj ali pa si ga zapišite na listek, ki ga lahko vedno nosite s sabo na vidnem mestu v denarnici.
 

Vedno premislite dvakrat

Če kupujete darilo za prijatelja ali družinskega člana, vedno razmislite: ali izbrani izdelek dejansko potrebuje? Ga bo uporabljal? Se sklada z njegovimi zanimanji, hobiji ali poklicno usmeritvijo? Bo imel zanj še kakšno drugo vrednost, kakor samo to, da ste mu nekaj prinesli s potovanja?

Ista vprašanja si vedno zastavite tudi, kadar premišljujete o nakupu spominka zase. V razmislek vedno vključite dejstvo, ali ima izdelek uporabno vrednost. Ga je mogoče obleči, obuti ali kako drugače uporabiti? To je vedno dodaten plus, kajti takšne vrste spominek se težje spremeni v nabiralca prahu na koncu knjižne police, ki vam bo vedno znova jemal dragocene minute med sobotnimi čiščenji stanovanja.
 

Ali gre za avtentični izdelek, ki predstavlja kulturo dežele, ki ste jo obiskali, ali gre za neoseben kos plastike?


 
Za vsak magnet, ki ste ga kupili na počitnicah in nato obesili na hladilnik, ste lahko prepričani, da je na svetu še na stotine ljudi, katerih hladilnike krasi prav enaka podoba. Namesto v izdelke masovne produkcije raje investirajte v izdelke umetne obrti lokalnih proizvajalcev in s tem podprite lokalne umetnike. Ročno poslikan šal iz Armenije, okrašeni indijski sandali, stekleno pero iz Benetk: to so izdelki, s katerimi ne boste kupili le materiala, stisnjenega skupaj v določeno obliko v tovarniški hali, ampak delo, znoj in trud ljudi iz dežele, kjer ste se mudili. Kupili boste čas in vztrajnost. Poleg tega ima vsako ročno delo oseben pečat umetnika. Če človek izdeluje račke iz keramike, niti dve rački ne bosta imeli povsem enakega kljuna – in nato je na vas, da si zberete tisto, ki vam je najbolj všeč!
 

Če bi se selili čez pet let – bi obdržali izdelek ali ga vrgli v škatlo z napisom: »v mamino klet«?

Velikokrat smo nad nečem navdušeni v določenem trenutku, kasneje pa se zavemo, da z določenim izdelkom dejansko nimamo kaj početi. Prav tako je s spominki. Zato je pomembno, da izberemo takšne, ki nas bodo čez čas še vedno veselili.
 

Velikost in cena

Poleg vseh drugih vidikov je seveda treba premisliti tudi praktičnega: če greste v London z letalom, res nima smisla, da si kupujete veliko stensko uro.

Na koncu koncev so vsi ti nasveti le smernice, ne pa v kamen zapisana pravila. Splošno gledano naj bo spominek nekaj, kar vas bo spomnilo na določen kraj in občutek, ki vas je preveval v tem trenutku. Sama oblika, barva in velikost spominka pa je povsem odvisna od vas – da vas le osrečuje in v vaš bivalni prostor prinaša pozitivno energijo.

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo