Pes kiha – zakaj in kaj to pomeni?

pes kiha

Če tvoj pes kiha, to v večini primerov ni nič zaskrbljujočega. Vsaj dokler se kihanje ne ponavlja preveč pogosto in za to ne najdeš vzroka. Če se ti zdi, da tvoj kuža veliko kiha, poleg tega pa opažaš še druge nenavadne simptome, ti priporočamo obisk in posvet z veterinarjem. V vsakem primeru pa svojega štirinožnega prijatelja najprej nekaj časa opazuj.

Zakaj pes kiha?

Alergije

Pogost vzrok kihanja pri psu so razne alergije. Pozorna bodi, kdaj tvoj kuža kiha. Je to takrat, ko se teče po travi, je to takrat, ko se igra z določeno igračo, je to takrat, ko zaužije določeno živilo? Tvoj kosmatinec ima lahko alergije. V tem primeru je dobro, da si pozorna, kdaj kiha, da se lahko takšnim situacijam po možnosti izogneta. Seveda pa ga lahko pelješ tudi na testiranje za alergije.

Kihanje med igro

Popolnoma običajno in nič zaskrbljujoče. Če tvoj pes kiha med igro, je to znak veselja in razigranosti. Kužki s kihanjem med igro pogosto drugim kužkom naznanjajo, da bi se radi igrali.

Povratno oziroma vzvratno kihanje

To je pogost pojav, še zlasti pri manjših pasmah. Pri vzvratnem kihanju pride do krča v grlu in mehkem nebu, kar sproži draženje žrela ali grla. Vzrok za to se ponavadi skriva v večjem vznemirjenju ali nestrpnosti psa, lahko pa je kriva tudi preveč zategnjena ovratnica ali pa vlečenje povodca. Temu pojavu smo največkrat priča na sprehodih.

Vonjave

Če pes kiha, je to lahko tudi zaradi raznih dražečih vonjav, ki jih ni navajen. Zagotovo si že kdaj opazila, da je kuža kihnil, če si se naparfumirala, če je v bližini zavohal cigaretni dim, močno odišavljene šampone in mila, osvežilce zraka … A že veš katere so tiste vonjave, ki jih tvoj kuža naravnost sovraži?

Preberi tudi: Ali pes lahko izboljša naše zdravje?

Prehlad

Krivec za kihanje pri psu je lahko tudi prehlad. Če je bil kuža izpostavljen vetrovnemu vremenu in hladni vodi, je možno, da se je prehladil. Preveri še morebitne druge simptome prehlada. Kako veš, da ima kuža vročino? Preveri TUKAJ.

Razlogi za kihanje pri psu so lahko tudi razne druge resnejše bolezni. Če opažaš pogosto in nenadzorovano kihanje, se nemudoma posvetuj z veterinarjem. Prej kot ukrepaš, boljše rezultate lahko pričakuješ.

Vnetje ušes pri psu: simptomi in prva pomoč

Komentarji
Morda vas bo zanimalo