ZAKAJ SE PES RAZVESELI, KO PRIDETE DOMOV?

Če ste lastnik štirinožnega prijatelja, se zagotovo vsakič, ko pridete domov, zgodi, da se vas pes razveseli. Močno mahanje z repom, in kroženje okoli vas in neučakane oči. Razlogi, zakaj je temu tako, vam bodo zares ogreli srce.

Psi na svoj edinstven način pozdravijo svoje lastnike, ko se ti vrnejo domov. Po dolgem delovnem dnevu se domov vrnete utrujeni, odprete vrata in prvi, ki vas sprejme, je vaš hišni ljubljenček. Lahko laja, miga z repkom, skače in vas liže ter s tem pokaže, kako zelo srečen je, da ste končno doma.

V nadaljevanju preverite, kakšni so njegovi razlogi, da se vas kuža tako razveseli.

Njihovi možgani vaš prihod domov zaznavajo enako kot obrok

Kljub temu, da njihovi možgani vaš prihod domov povezujejo s hrano, to ne pomeni, da se vas pes razveseli samo iz tega razloga. Vesel je tudi vaše družbe in dejstva, da ni več sam doma.

Čutijo neizmerno olajšanje

Psi se sčasoma uspejo navaditi, da je njihov lastnik odsoten določen del dneva, čeprav tega dejstva niso veseli. Se pa zato počutijo toliko bolj olajšano, ko se vrnete in mu s tem potrdite, da ste spet tu za njega. Če se s kužkom radi odpravite na dolg sprehod, si preberite ideje za športne aktivnosti, ki jih lahko opravljate v njihovi družbi.

Radi vas ližejo in ovohavajo

Ko psi poližejo obraz svojega lastnika, ga s tem pozdravijo. Gre za navado, ki so jo podedovali od svojih prednikov, volkov. Z ovohavanjem pri vas iščejo razne informacije – kje ste bili, če ste prinesli hrano ali če ste bili v stiku z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Ne razumejo koncepta prostovoljne ločitve

Psi ne razumejo dejstva, da se ločite od njih. Ne razumejo, zakaj jih vsako jutri pustite same. Iz tega razloga se ob daljši odsotnosti počutijo žalostno in celo mislijo, da ste jih zapustili.

Ne pozabite, da je hišni ljubljenček velika odgovornost, ki jo morate prevzeti, ko se odločite zanj. Ne gre zgolj za kupovanje hrane in igrač ali plačevanje njihovih stroškov, temveč za čas, ki ga z njimi preživite. Enako kot ljudje tudi živali potrebujejo ljubezen in občutek, da nekomu pripadajo.

 

Povzeto po: Útil e interesante

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo