5 KORISTI UŽIVANJA MANDARIN

Mandarine so značilno jesensko sadje. Gre za okusno in osvežujoče živilo, ki vsebuje mešanico hranilnih snovi, kot so flavonoidi, vitamina A in C, folna kislina in kalij. Vse te snovi so jasni pokazatelj tega, da so izredno zdrave, in da bi zato morali dnevno pojesti vsaj nekaj mandarin.

Mandarine so odličen vir vitamina C, torej antioksidanta, ki pomaga preprečevati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali in tako zagotavlja zaščito pred različnimi vrstami raka in okužb. To je nekaj izmed dokazanih prednosti uživanja mandarin.

Holesterol

Krivca za zmanjšanje holesterola v krvi najdemo v lupini mandarine. Tam je količina spojin, imenovanih polimetoksilirani flavoni, ki so 20-krat bolj koncentrirane kot v mandarininem soku. Da bi izkoristili njegove prednosti, strokovnjaki predlagajo, da pripravite čaj z olupki. Le te najprej posušite in jih potem zmešajte z vročo vodo.

Ateroskleroza

Mandarine vsebujejo snovi, ki so koristne in zelo učinkovite v boju proti aterosklerozi. Gre za proces otrdelosti žil zaradi nabiranja maščob. Povzroča postopno poslabšanje zdravstvenega stanja, zmanjšan pretok krvi v telesu, pa tudi strdke in celo srčni infarkt.

Rak

Redno uživanje tega agruma pomaga preprečiti nekatere vrste raka zaradi učinkov dušikovega oksida. Preventiva ni nikoli odveč.

Zaprtje

To sadje je idealno za boj proti zaprtju, saj je najbolj prisotna sestavina mandarin voda, ki poskrbi za prečiščenje in izboljšanje prebave.

Anemija

Mandarine zagotavljajo polovico priporočenih dnevnih potreb vitamina C (32 mg na 100 g), bistvenega hranila za absorpcijo železa. Zaradi tega se jih priporoča za uživanje, še posebej v primeru, da trpite za anemijo (slabokrvnost).

Iščete alternativno rešitev zase, če niste ljubitelj sadja? Ali če ne marate agrumov? V tem primeru si lahko preberete o ostalih živilih, ki so prav tako izjemno zdrava in jih lahko uživate namesto mandarin.

Povzeto po: En forma 180

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo