KAKO ZMANJŠATI MOŽNOST OKUŽBE V TRGOVINI?

Nakup osnovnih živil je eno izmed redkih opravil, ki so nam dovoljene v času izolacije. Vprašanje pa se pojavi, kako to storiti, da kar se da uspešno zmanjšamo možnost okužbe v trgovini.

Pred nami so brez dvoma težki dnevi. Vsi moramo biti odgovorni in se za določen čas izogniti druženju s prijatelji ter ostati doma. Dovoljeni so izredni izhodi, kot je služba in nakup hrane. Kako lahko Covid-19 vpliva na naš nakup? Katere varnostne ukrepe bi morali vsi upoštevati ob vstopu v trgovino?

Država trdi, da je zalog hrane dovolj in da ni razloga za pretirane nakupe. Dobava živil je zagotovljena, dokler bomo vsi kupovali na način, kot smo do zdaj – brez pretiravanja.

Za nakup se ustrezno pripravite: seznam živil, ura odhoda

Nakup morate opraviti v najkrajšem možnem času. Vedeti morate, za koliko časa delate zalogo – dan, dva, en teden? Iz tega razloga je najbolje pripraviti seznam živil, ki jih potrebujete, in kupiti izrecno samo tista, ki so nujno potrebna.

Vsako gospodinjstvo naj določi enega ZDRAVEGA člana družine, ki bo hodil po nakupih. Najbolje takrat, ko je v trgovini najmanj ostalih kupcev, saj s tem zmanjšamo možnost okužbe. Upoštevajte priporočeno razdaljo 1,5 metra med ljudmi.

Uporabite svojo vrečko tudi v trgovini, izogibajte se vozičkom in košaram

Vse trgovine imajo lastne vozičke in košare za prenos živil do blagajne, vendar ne zagotavljajo vseh zadostnih varnostnih ukrepov (razkuževanje le teh pri vsaki naslednji stranki). Lahko uporabite svoja razkužila ali enostavno izdelke polagate v svojo vrečko in jih pri blagajni zložite na pult.

Ali je potrebno nositi masko in rokavice?

Če zaupamo in verjamemo, da v trgovino hodijo samo zdrave osebe, potem nošenje maske in rokavic ni nujno potrebno. Vsekakor pa moramo biti odgovorni in:

  • Upoštevati razdaljo med ljudmi (1,5 metra)
  • Se izogibati pogovoru z ostalimi
  • Se ne dotikati izdelkov, ki jih ne nameravamo kupiti
  • NE HODITI V TRGOVINO, ČE SE SLABO POČUTIMO
  • Se ne dotikati obraza od vstopa v trgovino pa do prihoda domov
  • Uporabljati rokavice pri naboru sadja in zelenjave

Delovni čas?

Delovni čas trgovin z najnujnejšimi živili se spreminja iz dneva v dan. Ne spreglejte novih ukrepov v trgovinah, ki jih je potrebno upoštevati.

Kaj lahko kupujemo?

Ker trgovine z živili niso zaprte, lahko opravite nakup, kot bi ga običajno. V primeru, da ne želite hoditi vsak dan v trgovino, nakupite zgolj izdelke, ki vam bodo držali dlje časa (jabolka, hruške, pomaranče, paradižnik, bučke ipd.).

Če želite kupiti živila, ki nimajo daljšega roka trajanja (skuta, špinača ipd.), jih hitro porabite in za ostale dni nakupite konzervirano ali zmrznjeno hrano. Ni razloga za nezdravo hrano – na voljo imate ogromno zdrave hrane, kot so oreščki, stročnice, sadje, jajca, zelenjava, ribe, piščanec in ostalo.

RECEPT: sladka prosena kaša s suhimi slivami in medom

Kaj pa plačilo na blagajni?

Vsekakor se obvezno držite priporočene razdalje, četudi v vseh trgovinah to ni zahtevano. Ljudje lahko največ naredimo in prispevamo sami. Izogibajte se plačevanju z gotovino, saj je denar eden izmed največjih prenašalcev vseh možnih bakterij in virusov. Pazite na trgovke in trgovce ter vse ostale delavce, ki so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe. Po plačilu hrano zložite v vrečke in se še zmeraj NE DOTIKAJTE OBRAZA.

Pridemo domov – kaj pa zdaj?

Obvezno si umijemo roke in vrečke postavimo na čisto in razkuženo površino. Vrečke iz blaga je priporočljivo oprati po vsaki uporabi in sicer na 60 stopinj. Če nameravate hrano zamrzniti, storite to takoj, dokler je še sveža. Sveže sadje in zelenjavo pred uporabo obvezno temeljito operite in čim bolj poskrbite za čiste površine.

Največ, kar lahko vsak posameznik naredi, je, da se drži priporočil države in pripomore k boju proti Covid-19. Zgornji nasveti nam lahko pomagajo pri bolj odgovornem nakupovanju in nam zagotavljajo manjšo možnost okužbe. Ravnaj odgovorno in #ostanidoma.

Povzeto po: El País

N. P.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo