PASJI TRIKI IN NJIHOVA VSAKDANJA UPORABNOST

Pasji triki so odlična mentalna in fizična zaposlitev za psa, ob učenju le-teh pa se zabavamo, psa učimo razmišljanja, izboljšujemo fizično pripravljenost in koordinacijo. Prav tako pa preživljamo kakovosten skupen čas in gradimo močnejšo vez z našim kosmatincem.

 

Pomembno je, da se znanja trikov ne enači z vzgojo. Triki so namenjeni popestritvi, zabavi in grajenju močnejše vezi med lastnikom in psom in niso nadomestek vzgoje.

 

Nekaj pa je trikov, ki so dejansko uporabni v vsakdanjem življenju, ki nam pripomorejo k lažjemu sobivanju s psom in so tako rekoč del vzgoje. To so na primer odpoklic, vaja ‘spusti’, hoja s popuščenim povodcem, vaja ‘mrtev’, ki bo pomagala pri pregledovanju psa za klope, nošenje nagobčnika, ‘počakaj’, ‘tačko’, ki bo pomagala pri brisanju tačk po sprehodu po dežju, ipd.

pasji-triki-pes

 

Učenje trikov

 

Učenje trikov lahko začnete že z mladičkom in delate vsakodnevno, vendar morate paziti, da pes ne bo izgubil volje in motivacije, da mu ne bo padla koncentracija, saj bo tako naredil več napak. Vajo vedno zaključite na vrhuncu, ko si pes še vedno želi delati.

Vedno pa imejte v mislih, kako fizično pripravljen je pes, njegovo velikost in starost, saj lahko v nasprotnem primeru delamo škodo svojemu psu.

 

Uporaba markerja

 

Pri pravilni izvedbi vaj pa vedno uporabite marker. To je lahko kliker ali pa krajša beseda, kot so na primer “ja”, “priden”, “tako” .. S tem psu potrdite pravilno izveden ukaz, ki mu sledi nagrada.

 

Sprva trenirajte v okolju brez motenj, kar počasi stopnjujete in na koncu trenirate v urbanem okolju. Tako boste ukaze dobro utrdili, pasji triki pa bodo izboljšali kvaliteto življenja vašega psa.

 

Poleg učenja trikov je tako za vas kot tudi za vašega kosmatinca priporočljivo redno izvajanje športnih aktivnosti. TUKAJ preverite, kaj vse lahko počnete. Pomembno je, da psu posvetite dovolj igre, hkrati pa pazite, da ne podležete najpogostejšim napakam pri igri s psom.

5 NAPAK PRI SOCIALIZACIJI PSA

Povzeto po Alfakan

Komentarji
Morda vas bo zanimalo