POTOVANJA, KO NISTE VEČ V ŠTUDENTSKIH LETIH

Ko smo stari okrog 20 let, smo prilagodljivi. Vse nam je pogodu, nič se nam ne zdi zapleteno, in neudobje spanja na stisnjenem sedežu na avtobusu, medtem ko nam z leve strani prostor odžira prepoten sosed, z desne pa v nas vneto piha ledeno mrzel zrak iz klime, nastavljene na maksimum, je hitro pozabljeno v trenutku, ko stopimo na vroč asfalt destinacije.

Vodena kava, kroženje po vročini, ker smo narobe prebrali zemljevid, čakanje v vrsti, da bi le za trenutek videli znamenitosti, ki so jih videle že množice pred nami, spanje v napol razpadlem hostlu na žimnici s sumljivimi madeži, ki je videla že boljše čase, kopalnice z razpokami na stenah, kuhinje s plesnijo in utrujenost zaradi časovne razlike; vse to sprejemamo rade volje, saj se nam zdi, da le prida k čarobnosti potovanja in pustolovščine.

Naša telesa so na vrhuncu moči in z večjo lahkoto lahko preživimo več dni brez kvalitetnega spanca. Želja po odkrivanju novih stvari je močnejša od zapečkarstva in svet je za nas odprta knjiga, ki čaka, da jo prelistamo.

Ko odrastemo, so stvari nekoliko drugačne. Ob večerih se ne vračamo več v majhno sobico v študentskem bloku, ampak v udobno stanovanje, ki smo si ga uredili po svojem okusu in želja. Namesto kupa nepomite posode nas ob prihodu domov pozdravijo družinski člani in domače živali. Večinoma imamo hipoteko, službo, obveznosti, rutino in dokaj dobro predstavo o tem, kaj nam je všeč in kaj si lahko privoščimo.

Če ste iz svojih študentskih let ohranili željo po avanturističnih in romantičnih divjih potepanjih z nahrbtnikom in zemljevidom v roki, odlično. Vaše opcije za počitnice so še vedno široke, čeprav se morate na svoja potovanja pripraviti še bolj temeljito kakor tisti, ki se v neznano podajo pod varnim okriljem agencije za potovanja.

Če potujete v lastni režiji, si zagotovite, da boste imeli pred odhodom približno jasno začrtano pot, čeprav boste od nje morda kasneje odstopili; preverite veljavnost svojih dokumentov, poskrbite za zavarovanje (če potujete v okviru meja Evropske unije, bo Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja načeloma popolnoma zadostovala), pozanimajte se o lokalnih posebnostih, šegah, navadah in običajih, tradicijah, ki si jih splača ogledati, in pravilih, ki jih nočete prekršiti.

Če ste se v letih od diplome temeljito zabubili v bolj udobno obliko bivanja, bo tudi vaše načrtovanje potovanja bolj kompleksno. Če želite živeti udobno tudi na potovanju, se splača pred odhodom temeljito usesti za računalnik in poiskati najboljše opcije. Načrtovanja se lotite dovolj zgodaj, da boste lahko izbrali najboljše opcije.

AIRBNB ZA UDOBJE IN ZASEBNOST

Airbnb je udobna opcija, ki ponuja veliko zasebnosti po bolj ugodni ceni kakor hoteli. Večinoma lahko najdete vse od običajnih pa do res čudovitih in okusno opremljenih stanovanj; že razlika nekaj evrov na noč lahko pomeni precejšen preskok v stopnji udobja. Velika prednost takšnega načina prenočevanja je tudi popolna zasebnost, ki jo nudi airbnb; najemite celo stanovanje in si zagotovite mirne počitnice, med katerimi vas ne bo nihče motil.

KULINARIČNE POSLASTICE

Pred odhodom se resnično splača preveriti opcije za poceni in okusno prehrano v bližini vašega prenočišča in znamenitosti, ki bi si jih radi ogledali. Naredite si načrt, ki bo vključeval najbolj pomembne točke, ki jih želite obiskati – npr. muzeje, trge in galerije – in v njihovi bližini poiščite nekaj lokalov z dobrimi ocenami. Tako boste, ko vas bo po dvournem obhodu mogočne galerije zgrabila lakota, takoj vedeli, v katero smer morate. Tako si boste prihranili čas, živce in marsikateri evro, pa tudi precej prepričani ste lahko, da bo hrana dosegala vaše standarde.

BODITE PRIPRAVLJENI NA VSE

Pakirajte lahko, vendar razumno. Spremljate vremenska poročila in se oblecite temu primerno. Ne pozabite s sabo vzeti potovalne stekleničke antibakterijskega gela oz. antibakterijskih robčkov. Pred odhodom preverite naslov najbližje bolnišnice javnega zdravstvenega sistema v mestu, v katerega potujete. Dokumente imejte shranjene na najbolj varnem mestu v nahrbtniku in na cesti ne razkazujte vredne lastnine, večjih količin denarja ali zlatega nakita.

PREMAGAJTE JEZIKOVNO OVIRO

Poskusite se pred odhodom naučiti vsaj 10 najuporabnejših besed v tujem jeziku npr.: dober dan, koliko stane …, prosim, hvala, kje je …, nasvidenje, adijo. Poskus govorjenja v tujem jeziku vam lahko prinese dodatne točke pri poskusu komunikacije z domačini in vam precej olajša interakcije.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo