Chia semena: 5 načinov, kako jih vključiti na jedilnik

Chia semena so priljubljeno živilo, ki v osnovi velja za zelo zdravo. Osebe, ki jih uživajo, lahko imajo od njih veliko koristi, čeprav je potrebno poudariti, da niso lahko prebavljive. Ne glede na to, da gre za izjemno priljubljeno živilo, pa je marsikomu uporaba chia semen še zmeraj preveč nepoznana.  

Brez dvoma gre za živilo, ki je trenutno zelo popularno. Ljubitelji zdrave prehrane jih pridno uporabljajo kot dodatek k zajtrku ali malici, saj se njihove lastnosti zdijo prav čudežne. Chia semena so lahko za naše telo zelo koristna, saj so vir fosfata, cinka, magnezija, kalcija, antioksidantov in vlaknin, ki lahko na naše telo vplivajo zelo pozitivno, a le v primeru, da jih znamo pravilno vključiti v svoj jedilnik.

Katere so njihove pozitivne lastnosti?

Lahko bi rekli, da gre za sveto živilo. In ne, ne pretiravamo. Chia semena pomagajo pri izgubi teže, izboljšujejo zdravje srca in ožilja, polnijo nas z energijo, skrbijo za zdravo kožo, tako navznoter kot navzven, lajšajo bolečine v sklepih in izboljšujejo naše razpoloženje.

Vse to povzročajo tako majhna semena, ki se na prvi pogled ne zdijo nič posebnega. Vendar pa ni bistvo v tem, da jih uživamo. Pomembno je tudi, kako jih uživamo. Če ste tudi sami oklevali z nakupom chia semen in ste se sedaj dokončno odločili, da jih poskusite, ne spreglejte naslednjih 5 načinov, kako in s čim jih lahko uživamo.

Chia puding

chia semena

Chia puding velja za najbolj okusen, najhitreje pripravljen in najbolj zdrav način uživanja chia semen. Potrebujete samo kokosovo mleko (lahko tudi mandljevo, sojino ali kravje, ki ga imate najraje) in kozarec s pokrovom. V 1 deci liter mleka dodajte približno 2 žlici chia semen, zaprite kozarec in pustite čez noč v hladilniku. Zjutraj vas bo pričakal izvrsten chia puding, ki ga lahko pojeste skupaj s svežim sadjem.

Protivnetna pijača

V primeru, da trpite za kakršnokoli obliko vnetja, vam lahko chia semena v boju s tem zelo pomagajo. Pred zajtrkom si pripravite pijačo iz chia semen, kokosove vode in kančka cimeta, ter jo pustite malo stati. Spijte jo pred zajtrkom, obvezno na prazen želodec, in opazili boste razliko.

Dodatek pri slaščicah

Če ste si zaželeli kaj sladkega, pa tudi zdravega, so chia semena pravi odgovor. Na spletu boste zagotovo našli veliko domačih receptov za mafine, piškote ali drugo pecivo, kjer se skrivajo tudi ta slavna semena.

Ne spreglejte tudi receptov za 3 preproste in slastne sladice iz grškega jogurta.

Smuti

Chia semena lahko vključite v svoj zajtrk tudi v primeru, če vam morda ni všeč tekstura semen. Enostavno si pripravite svoj najljubši smuti in vanj dodajte eno žlico semen, ki jih predhodno hidrirajte v vodi, da se okoli njih nabere tako imenovan chia gel. Vse skupaj boste potem z lahkoto zaužili in uživali v okusnem in zdravem zajtrku.

Jogurt

V primeru, da iščete nek hrustljav dodatek za vaše jutranje kosmiče z jogurtom, so chia semena izvrstna rešitev. Pripravite si svoje najljubše kosmiče, dodajte še sveže ali suho sadje in za konec še žlico semen, ne da jih predhodno namakate.

Povzeto po: Mujer hoy 

N. P.          

Komentarji
Morda vas bo zanimalo