Pohodniški nahrbtnik je pomemben del opreme za pohodništvo – kakšnega izbrati?

Da smo izbrali pravi nahrbtnik vidimo šele tedaj, ko ga nosimo dlje časa. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je, da sprva pripravite opremo, ki jo potrebujete in se šele nato odpravite v nakup nahrbtnika.

Nahrbtniki z notranjim okvirjem so danes pogosta izbira, saj lepo zaobjamejo vaše telo. Zasnovani so tako, da pohodnik tudi na neravni površini ohranja stabilnost. Pri takšnem nahrbtniku so vključene novosti, ki omogočajo prenos obremenitve na boke uporabnika.  Zunanji okvir je podprt z aluminijastim ali kovinskim okvirjem in tako omogoča prenos teže.

Na kaj bodite pozorni pri nakupu nahrbtnika?

V trgovini si nahrbtnik oprtajmo in bodimo pozorni na udobje.  Naramnice nas ne smejo tiščati in dobro je preveriti, kako se nam prilega bočni pas. Ker pomerjamo prazen nahrbtnik, bo seveda mnogo lažji, kot bo na sami poti.

Ne podcenjujmo teže samega nahrbtnika, saj se bo na daljših poteh poznal vsak dodaten kilogram.

Material nahrbtnika

Pri pohodništvu so pomembni materiali, ki jih izberete. Kakovostnejši nahrbtniki imajo na določenih predelih, ki so bolj izpostavljeni, trpežnejše in močnejše materiale. Prav tako preverite dno nahrbtnika iz kakšnega šiva in zadrge je narejen, da se vam ne bo strgal, ko ga boste do polnega naložili.

Bočni pas

Nahrbtnik mora imeti kvalitetne bočne trakove. To so tisti trakovi, ki pridejo okoli bokov in jih mnogo pohodnikov nima zaprtih. Le ta nosi večino vaše teže (70 odstotkov), preostalo nosijo ramena. Zato je zelo pomembno, da je nahrbtnik primeren za vas in da je poravnan z zgornjim delom bočnega pasu. Poskusite in opazili boste razliko in ne pozabite – nahrbtnik nosimo z boki!

Če potrebujete nahrbtnik le za hitro hojo z manjšimi obremenitvami, potem lahko izberete takšnega, ki nima nobenega okvirja ali pasa, vendar ni primeren za nošenje večjih obremenitev.

Prezračevanje

Veliko pohodnih nahrbtnikov ima mrežasto hrbtno ploščo oziroma mrežasto strukturo, kjer je obremenitev oddaljena od vašega hrbta. Tako se vaš hrbet ne more preveč znojiti in omogoča boljšo zračnost. Pomembno je, da se hrbtišče dobro oprijema hrbta, zato je treba izbrati pravo velikost okvirja.

To lahko preverite tako, da izmerite razdaljo med spodnjim delom vratu do mesta, tik nad zadnjico. Izmerjena dolžina vam bo prikazala vašo pravo velikost. Velikosti S, M in L se gibljejo nekje med 40 in 60 centimetri.

Žepki

Nekaterim odgovarja večje število žepkov, drugim manj. Upoštevajte velikost posameznih žepov in bodite pozorni na to, kaj lahko v njih shranite. Elastični stranski žepi so primerni za pijačo, palice ali druge ohlapne predmete. Tako jih lahko dosežete, že ko nosite nahrbtnik. Zgornji in spodnji žepi so ponavadi manjši, kamor spravite prigrizke, telefon ali ključe.

Predal za spalno vrečo

Na spodnji strani imajo nahrbtniki lahko tudi možnost shranjevanja spalne vreče, ki jo enostavno potegnete ven, ko jo potrebujete. Če spalne vreče ne boste uporabljali, lahko v ta predal shranite kakšno jakno ali pulover.

Držala

Če potujete s čelado, cepinom ali pohodnimi palicami, mora nahrbtnik vsebovati vsaj kakšno zanko, ki vam omogoča pritrditev omenjene opreme.

Dolžina nahrbtnika

Imamo več velikosti  pohodniških nahrbtnikov. Odvisno za kaj in za koliko časa se odpravljamo na pohod. Če se odpravimo na enodnevni pohod, bo zadostovala že velikost od 20 do 35 litrov. Če se na pohod odpravimo pozimi, bo le ta potreboval večjo prostornino do 45 litrov, saj bomo imeli debelejša oblačila in več zimske opreme.

Če se odpravimo na pohod čez vikend, bomo potrebovali več opreme, kot so oblačila, spalna vreča in večja zaloga hrane. V tem primeru bomo potrebovali 50 litrski nahrbtnik.

Ko se bomo odpravili na večdnevni pohod, pa lahko izberemo nahrbtnik s prostornino do 100 litrov. Poleg žepkov, ki jih mora nahrbtnik imeti, priporočamo tudi predelne stene, kjer lahko po vsebini posežemo tudi iz spodnje strani.

Kako pravilno napolniti nahrbtnik

Sprva premislite, kaj res nujno potrebujete. Lahke in mehke stvari položite na dno nahrbtnika, kot so obleke in spalna vreča, če jo imate. Če nosite težje stvari, si le te položite na spodnji del ledvenega predela, da bodo najtežji del nosili boki. Na vrhu shranite lažje stvari, kot je hrana, telefon, palerina in ostalo.

Ob strani shranjujte dokumente, denar in mobilni telefon. Te stvari je dobro spakirati v plastično vrečko, če vas ujame dež. Pomembno je, da imate steklenico ali bidon z vodo vedno na dosegu rok.

Usmeritve pri nakupu nahrbtnika – na kaj morate biti pozorni?

  • Nahrbtnik naj ima manj dodatnih trakov, da vas ne motijo.
  • Nahrbtnik naj nima preveč stranskih žepov, ki povzročajo “plesanje” nahrbtnika, ko so
  • Nahrbtnik naj bo lahek.
  • Priporočljivo je, da ima vponko za pripenjanje ključev in zaščito proti dežju in blatu.
  • Da ima kvalitetne bočne trakove.
  • Bodite pozorni, da ima nahrbtnik pravo velikost hrbtišča, ki jo predhodno izmerite.
  • Če je možno, nahrbtnik v trgovini testirajte in nosite nekaj minut. Po možnosti ga tudi napolnite.

 

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo